Keloid

Vaak wordt een vochtbult verward met een keloid maar er zijn duidelijke verschillen. 

Een keloid is een abnormaal littekenweefsel dat ontstaat als reactie op huidletsel. Het is een overmatige groei van littekenweefsel dat zich uitbreidt buiten de grenzen van het oorspronkelijke letsel. Keloiden zijn meestal stevige, rubberachtige, verhoogde gezwellen die vaak glanzend, glad en donkerder van kleur zijn dan de omringende huid.

Keloiden kunnen op verschillende delen van het lichaam voorkomen, maar ze komen het meest voor op plaatsen waar de huid is beschadigd, zoals na een operatie, een brandwond, een piercing, acne, vaccinaties of zelfs kleine snijwonden of krassen. Hoewel keloiden goedaardig zijn en geen medische problemen veroorzaken, kunnen ze cosmetisch storend zijn en ongemak veroorzaken, zoals jeuk, pijn of een branderig gevoel.

Het exacte mechanisme achter het ontstaan van keloiden is nog niet volledig begrepen. Ze worden verondersteld te worden veroorzaakt door een overreactie van het lichaam op de wondgenezing, waarbij collageen (een eiwit dat de structuur van de huid ondersteunt) zich ophoopt in het littekenweefsel.

Keloiden zijn moeilijk te behandelen en kunnen terugkeren na behandeling. Enkele mogelijke behandelingsopties zijn:

  1. Corticosteroïde-injecties: Het injecteren van corticosteroïden in het keloidweefsel kan helpen bij het verminderen van ontsteking en het verzachten van het litteken. Meerdere sessies kunnen nodig zijn.

  2. Druktherapie: Het aanbrengen van constante druk op het keloidgebied met behulp van compressie-verbanden, siliconenpleisters of drukkleding kan de groei verminderen en het littekenweefsel platter maken.

  3. Chirurgische verwijdering: Chirurgische excisie van het keloidweefsel kan worden overwogen, maar er bestaat een risico op het opnieuw optreden van een keloid na de ingreep. Daarom wordt dit vaak in combinatie met andere behandelingen toegepast.

  4. Cryotherapie: Het bevriezen van het keloidweefsel met vloeibare stikstof kan helpen bij het verkleinen van het litteken en het verminderen van symptomen.

  5. Lasertherapie: Verschillende soorten lasers kunnen worden gebruikt om de bloedvaten in het keloidweefsel te vernietigen en de groei te verminderen.

Het is belangrijk om een dermatoloog of plastisch chirurg te raadplegen om de beste behandelingsmogelijkheden voor een keloid te bespreken, omdat de aanpak afhangt van de individuele situatie en de locatie van het keloid.

Heb je piercing paniek en wil je onze hulp? Maak dan je Piercing paniek afspraak HIER